Transformatie Lutherkapel

Wonen in een kerk

Het gebouw is in 1966 van de vorige eeuw opgericht als Lutherkapel voor de Evangelisch Lutherse Gemeente te Hilversum, naar ontwerp van architectenbureau Wentink uit Baarn. Al in 1975 is de klokkentoren gesloopt, de stalen pui in de kopgevel verwijderd en is een nieuwe houten pui op een andere positie teruggeplaatst. De vide boven de kerkzaal is dichtgezet en er zijn vloeren geplaatst als 1e en 2e verdieping. De draagconstructie van de vloeren van de 1e en 2e verdieping verspringt ten opzichte van de houten hoofdspanten. Het gebruik als kerk is gestopt en het gebouw is ingedeeld met kantoor- en magazijnruimten

De kerk neemt een belangrijke stedenbouwkundige positie in als beeindiging van de Coehoornstraat. Door de originele centrale entree te voorzien van houten deuren komt hier weer de nadruk op te liggen. De transparantie in de kopgevel is behouden door de leefruimte van de 1e woning op de 1e verdieping te leggen. Dichtgezette openingen in de gevel zijn opgevuld met vrijkomend metselwerk en maken de verschillende tijdslagen van het gebouw zichtbaar.

De kerk is in 4-en gesplitst volgens het grid van de draagconstructie it 1966, waardoor er 4 smalle grondgebonden woningen gerealiseerd konden worden met een begane grond en 3 verdiepingen. Door een gedeelte van de vloer in glas uit te voeren bij de middelste woningen, dringt daglicht door tot in het hart van de woningen.

Relevante projecten