Verbouwing boerderij

Verbouwing van een monumentale boerderij

Complete restauratie, verbouwing en verduurzaming van een monumentale boerderij uit 1900 in het Gooi.

De nieuwe gevelopeningen met stalen kaders in de achtergevel vormen een modern contrast met de historische gemetselde gevel met spekbanden, rollagen, tegeltjes en houten kozijnen.

Het gebouw was in gebruik als woning aan de voorzijde en een kaaspakhuis aan de achterzijde en opgedeeld in verschillende kleinere ruimten. Door deze te verwijderen is een open indeling ontstaan met de woonkamer aan de straatzijde en een ruime woonkeuken aan de tuinzijde. Aan de noordzijde van de woning is ruimte gemaakt voor een betonnen plateau met bergruimte eronder, die de verschillende ruimten op de begane grond verbindt. Twee vides zorgen voor ruimtelijkheid en ruime daglichttoetreding.

De vroegere aanbouw blokkeerde zicht op de tuin en is deels verwijderd, waardoor de woonkeuken volledig aan de tuin is komen te liggen. In de aanbouw bevindt zich de werkkamer, aanliggend aan de woonruimte maar door een houten schuifdeur af te sluiten voor privacy.

De stalen trap in het hart van de woning is door de verfijnde detaillering, witte structuurafwerking en opliggende houten treden een centraal element en blikvanger in de woning.

Er is gekozen voor een combinatie van verschillende materialen die samen een rustig, tijdloos en warm palet vormen. Een donkere eikenhouten vloer in blokpatroon in de woonkamer en een gevlinderde en levendige betonvloer in de overige ruimten op de begane grond. Houten elementen zijn toegepast bij de nis met de schuifdeur naar de werkkamer, de keuken met kookeiland,vaste kastenwanden en het losse meubilair.

Onder het grootste gedeelte van de woning is een kelder uitgegraven waar de technische componenten geplaatst zijn, zoals de patchkasten voor het domoticasysteem, de regeltechniek voor de heatpipes en bijbehorend boilervat van 1000 liter. Daarnaast is er een multifunctionele ruimte gemaakt die door middel van koekoeken is voorzien van daglicht. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers en de badkamer.

De woning is op alle verdiepingen voorzien van laag-temperatuur-verwarming, een goed geïsoleerde schil en heatpipes en PV-panelen op het dak van het bijgebouw. Hierdoor is het gebouw weer volledig van deze tijd en klaar voor de toekomst.

Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met HEMELSby, zowel in de ontwerpfase als tijdens de begeleiding van de bouw.

Relevante projecten

No items found.